Investice do alkoholu

 

Investování do alkoholu obecně

Investování do alkoholu, je v cizích zemích velmi oblíbený a tradiční business. Nicméně je nutné si uvědomit, že rizika která podstupujete, jsou v zásadě podobné jako v kterémkoli jiném odvětví investování. V prvé řadě je nutné chápat zákonitosti trhu, nabídka poptávka atd. Nechci tady složitě formulovat ekonomické definice, ale mohli by jsme si to vysvětlit na jednoduchých příkladech.

Ideální případ

Koupím lahev, které je na trhu dostatek a její cena není předražená !!!, převládá nabídka a čekám, láhev je velmi dobrá, sbírá ocenění, lidé ji kupují a  pijí a tento druh lavhe začně  rychle ubývat, v tomto období dojde ke zlomu a začne převládat poptávka. Obchodníci začnou lahev zdražovat a lahev začne nabývat na hodnotě. Tohle je přesně to co chceme. Jakmile láhev dosáhne hodnoty za kterou jsme ochotni ji prodat vystavíme ji na aukci nebo na některém serveru který se zabývá prodejem lihovin a máme vyděláno.

Horší případ

Koupíme lahev ale zájem oni není, může být i dobrá ale lidé jí prostě nepřišli na chuť, její cena stagnuje a nebo klesá, v tomto případě máme možnost lahev prodat se ztrátou a nebo vyčkat jestli se trh nezmění.

Ještě horší případ

Koupíte lahev která je předražená spekulanty a věřte že je jich u nás spousty. Cena lahve sice roste ale vy jste za ni zaplatili tolik, že i když celosvětová cena roste Vám se investice nevrátí protože jste za ni zaplatili prostě  moc.

Trpělivost je základ úspěchu

Jestliže máte v plánu zbohatnout na alkoholu v krátkodobém horizontu, tak to Vás asi pravděpodobně zklamu. Investice do alkoholu jsou spíše investice dlouhodobého charakteru a pro někoho netrpělivého se rozhodně nehodí. 5 let je v tomto odvětví  relativně krátká doba, ideální doba zhodnocení je 15 -20 let a proto to chce trpělivost.

Než tedy začnete investovat do premiových lahví měli by jste si sami odpovědět na několik důležitých otázek.

Kolik jsem ochoten celkově investovat? (např. 50 tis 100 tis)

Jak často budu investovat? (například jedna lahev měsíčně)

Jaký je můl limit na lahev? (cca 2-5 tis)

Jsem trpělivý?

Dokážu se kontrolovat?

Jak si rozložím portfolio? (Whisky, Rum, případně jiné druhy alkoholu).

Všechy tyhle otázky  by jste si měli zodpovědět než se  pustíte do výběru vhodných lahví pro Vaši sbírku.

Přístě se budu blíže zabývat tím jak vybírat lahve do Vaší sbírky.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *